13 Şubat 2013 Çarşamba

Radyo Sözlüğü

Radyo Sözlüğü
AMPLİFİKATÖR: Elektriksel işareti veya sinyali güçlendiren aygıt. BİA: Bağımsız İletişim Ağı. DESİBEL: Birbirlerinden milyonlarca kez farklı olan ses yüksekliklerini ölçmek için kullanılan ölçü birimi.
GÖRSEL RADYO (VISUAL RADİO): Telefon ekranından radyo yayınıyla ilgili içeriklerin görsel ve yazılı alınması. Nokia ve HP nin cep telefonları için geliştirdikleri FM radyo yayınının cep telefonları üzerinden sunacak olan sistem.
GUGLİELMO MARCONİ: 1895’de ilk telsiz yayınını gerçekleştiren ve radyonun mucidi olarak anılan kişi.
İNTERVİEW: Radyo muhabirinin bir konuk, bir uzman ya da bilgi sahibi herhangi biriyle yaptığı söyleşi.
MONO YAYIN: Kaydedilen ya da radyo ile yayımlanan sesleri, ses kaynaklarının mekandaki dağılımı göz önüne alınmadan gönderilen tekdüze ses.
RADYO ALICISI: Radyo dalgalarını almaya yarayan aracı. Yani evimizde radyo dinlerken kullandığımız cihaz.
RDS (RADİO DATA SYSTEM): Radyo Bilgi Sistemi. Radyo istasyonları yayınlarını yapabilmek için


FM spektrumu üzerinde belirli bir bant genişliğini kullanmakta ancak çoğu zaman bu istasyonlar bant genişliğini tamamıyle doldurmayarak buradaki kapasitenin boşa harcanmasına neden olmaktadır. RDS bu noktada devreye girerek kullanılmayan bu kapasiteyi kullanabilme olanağı sunuyor.
RÜŞTÜ UZEL: Türkiye’de ilk radyo yayınını yapmıştır.
STEREO: Kaydedilen ya da radyo ile yayımlanan sesleri, ses kaynaklarının mekandaki dağılımına uygun olarak iletme tekniği.
TAŞIYICI: Ses,görüntü veya başka işaretlerin bindirilebileceği veya modüle edilebileceği, böylelikle içerdeki bilgilerin yayımlanabileceği radyo dalgası.
TÜRKİYE’NİN İLK HABER RADYOSU: Radyo Foreks
VOX-POP: Telefonla ya da sokaktaki insanlarla yüzyüze yapılan röportaj tekniği.
WORLD DAB FORUM: Dünyadaki dijital ses yayıncılığını organize eden kuruluş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder